Solanka pozyskiwana ze złóż zlokalizowany na głębokości 1200 m. Dzięki wysokiemu stężeniu (7,98%) naturalnych składników mineralnych takich jak sód, wapń, magnez, jod, chlorki i siarczany, solanki, posiadają szczególne właściwości lecznicze stosowane w zabiegach dedykowanych osobom z chorobami skóry, narządu ruchu, układu oddechowego i dla osób o obniżonej odporności. Kąpiel w solance nawilżają, wygładzają i ujędrniają skórę, działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, są cennym antidotum w leczeniu objawów alergii, powodują wzrost ogólnej odporności oraz łagodzą napięcie nerwowe i ułatwiają zasypanie.
Sposób użycia:
kąpiele w warunkach domowych: wlać do wanny zawartość całej butelki z solanką, dopełnić woda do uzyskania temperatury 38–40 stopni Celsjusza,
inhalacje: solankę do inhalacji rozcieńczyć w proporcji 1:10 w cieplej wodzie, następnie wdychać opary z przygotowanego roztworu.
UWAGA: Solanka nie nadaje się do spożycia.
Skład chemiczny połczyńskiej wody oznaczony z próbki pobranej z odwiertu IG-1 w dniu 07.01.2008
1 litr wody zawiera (w mg): wapń ( Ca 2+)- 30000, magnez (Mg 2+) - 950, Sód (Na+) -24300, jodki (J-) -2,5, chlorki (CI-) -43200, siarczany (SO4 2-) 3070
Pojemność: 1000 ml